فهرست مطالب

سؤالات و مشکلات استفاده از گچ ریخته‌گری

مواردی که باید در ریخته‌گری رعایت شود (فوت کوزه‌گری)

۱. گچ گیری
  • از نسبت صحیح آب و پودر اطمینان حاصل کنید؛ میکس معمولی ۴۰:۱۰۰؛ وکیوم میکس ۳۸:۱۰۰.
  • برای اینکه دوغاب گچی عالی و یکنواخت داشته باشید قبل از مخلوط کردن، میزان آب و گچ را به‌دقت وزن کنید و از نسبت صحیح پودر به آب اطمینان حاصل نمایید.
  • هرگز آب را به پودر اضافه نکنید، زیرا هنگام مخلوط کردن گلوله می‌شود (همیشه گچ را به آب اضافه کنید).
  • دمای دوغاب را برای نتایج بهینه ریخته‌گری، ۲۲ درجه سانتی‌گراد در نظر بگیرید.
  • موم‌های خیلی نزدیک به کنار یا بالای سیلندر، دیوار بسیار نازکی از ریخته‌گری ایجاد می‌کنند؛ از حداقل فاصله ۵ میلی‌متری به بالا و کناره‌های سیلندر اطمینان حاصل کنید.
  • برای گچ گیری از آب یونیزه یا مقطر تمیز استفاده کنید.
  • به جای استفاده از هر روش اندازه‌گیری دیگری، پودر و آب را وزن کنید.
  • ترازو را به طور منظم کالیبره کنید تا به وزن پودر و آب بهینه برسید.
۲. هواگیری
  • از نشت حباب هواگیری اطمینان حاصل کنید.
  • امکان نشت پایه سیلندر در حین ریخته‌گری وجود دارد. از مهر و موم خوب بین اسپرو موم و پایه اطمینان حاصل کنید؛ پیشنهاد می‌شود با موم مذاب مهر و موم شود.
  • اطمینان حاصل کنید که وقتی موم‌ها یا درختان مومی ساخته می‌شوند، در فضایی خشک، تمیز و عاری از گرد و غبار نگهداری ‌شوند. موم‌ها یا درختان را در محیط گرد و غبار یا اتاق ریخته‌گری نگهداری نکنید.
  • از تالک یا عامل آزادکننده بیش از حد استفاده نکنید، زیرا باعث تولید موم‌های زبر و در نتیجه ریخته‌گری خشن می‌شود.
  • برای ریخته‌گری‌های بدون حباب، به طور مرتب روغن را در پمپ خلأ خود سرویس و شارژ کنید.
  • نشتی در لوله‌ها و محفظه‌های خلأ را بررسی کنید.
۳. خشک شدن
  • در حین گیرش پس از گچ گیری، سیلندر را روی ست نیمکت، جابجا نکنید؛ پایه و نوار را حداقل بعد از ۹۰ دقیقه بردارید.
  • حدود ۲ الی ۱۲ ساعت به سیلندر استراحت دهید. هرچه دیرتر سیلندر را داخل کوره یا موم گیر قرار دهید، نتیجه بهتری حاصل می‌شود.
  • اگر قرار است سیلندرها بیش از ۱۲ ساعت قبل از موم گیری باقی بمانند، یک حوله مرطوب بالای سیلندرها قرار دهید تا از خشک شدن بیش از حد آن‌ها جلوگیری شود؛ اگر این کار انجام نشود، ممکن است خطاهای ریخته‌گری رخ دهد.
۴. موم گیری
  • فرآیند موم گیری را ۹۰ دقیقه پس از گچ‌گیری شروع کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که دمای موم‌گیری مرحله اول در محدوده ۲۲۰ درجه سانتی‌گراد تا ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد حفظ می‌شود، و حداقل در ۵/۴ ساعت انجام می‌گردد؛ اگر مشکل همچنان وجود داشت، زمان نگهداری را افزایش دهید.
  • بهتر است برای جلوگیری از آسیب به گچ از موم‌گیری خشک به جای موم‌گیری بخار استفاده کنید.
  • اگر بخار برای بیش از ۹۰ دقیقه موم‌زدایی شود، شروع به فرسایش سطح قالب می‌کند؛ بنابراین از بخارزدایی در ظرف دربسته خودداری کنید.
۵. کوره پخت
  • حداقل ۵ سانتی‌متر فاصله بین سیلندرها و بدنه کوره ایجاد کنید.
  • سیلندر باید به‌گونه‌ای داخل کوره قرار داده شود که بخارات به راحتی خارج شوند (بعد از موم گیری راهگاه رو به بالا باشد).
  • دمای کوره باید از دمای محیط شروع شود و یا با دمای موم گیر یکی باشد تا به گچ شوک حرارتی وارد نشود
  • اطمینان حاصل کنید که رمپ کوره از ۲۵۰ درجه سانتی‌گراد در ساعت تجاوز نمی‌کند.
  • دقت کنید که پس از پخت درون کوره تا مرحله ریخته‌گری، نباید هنگام جابه‌جایی به سیلندر ضربه‌ای وارد شود، چون احتمال ترک و یا جابه‌جا شدن سنگ وجود دارد.
  • پس از رسیدن به دمای نهایی حداقل به مدت ۱ ساعت سیلندر را در کوره نگهدارید، چون ۶۰ دقیقه طول می‌کشد تا هسته سیلندر به دمای نشانگر کوره برسد.
  • هنگام ریخته‌گری سنگ در محل، در هیچ مرحله‌ای از پخت گچ، از دمای ۶۳۰ درجه سانتی‌گراد تجاوز نکنید.
  • به طور استاندارد هر ۶ ماه یک‌بار کوره خود را کالیبره کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که یک کنترل‌کننده دمای دیجیتال با کیفیت بالا برای کوره خود دارید.
۶. ریخته‌گری
  • قبل از ریخته گری اطمینان حاصل کنید که دستگاه بطور کامل آماده شده است
  • اطمینان حاصل کنید که مذاب به دمای به دمای ذوب کامل رسده باشد و بعد سیلندر را از کوره بیرون بیاورید
  • بعد از بیرون آوردن سیلندر از کوره ریخته گری را سریع انجام دهید تا گچ سرد نشود
  • اطمینان حاصل کنید که نوع دستگاه ریخته گری متناسب با نوع مدلهای ریخته گری باشد(سانترفیوژ، مکش، القایی)
۷. مراقبت و نگهداری
  • برای بهترین نتیجه، کیسه را بعد از استفاده دوباره ببندید، در غیر این صورت رطوبت هوا به پودر آسیب می‌رساند و منجر به ریخته‌گری خشن و ایجاد ترک می‌شود.
  • پس از استفاده مجدد و بستن کیسه، پودر را در دمای محیط بین ۱۰ تا ۳۵ درجه سانتی‌گراد نگهداری کنید. دماهای خارج از این محدوده ممکن است باعث تخریب محصول شوند و خطاهای ریخته‌گری صورت گیرد.
  • از حداقل تماس کیسه با رطوبت، اطمینان حاصل کنید و آن را در محیطی با رطوبت کم و با گردش هوای خوب نگهداری نمایید.
  • محصول را روی زمین نگهداری نکنید تا از نفوذ رطوبت از طریق تماس سطحی جلوگیری شود. ترجیحاً محصول را روی پالت نگهداری نمایید.
  •  
۸. دما و نسبت
  • نوع فلز * دمای ریختن فلز (درجه سانتی‌گراد) *دمای سیلندر در کوره (درجه سانتی‌گراد) * نسبت فلز به موم
نسبت فلز به موم نسبت فلز به موم دمای فلز ریخته‌گری C فلز
۲.۵: ۱ ۲۲۰ - ۴۵۰ ۷۵۰ - ۸۰۰ آلومینیوم
۹: ۱ ۵۰۰ - ۷۰۰ ۱۰۲۰ - ۱۱۲۰ برنج
۱۰: ۱ ۴۵۰ - ۶۵۰ ۹۵۰ - ۱۰۵۰ نقره
۱۱: ۱ ۵۰۰ - ۶۰۰ ۹۴۰ - ۱۰۴۰ 9ct. Yellow طلا
۱۲: ۱ ۵۰۰ - ۶۰۰ 620 - ۱۰۲۰ 12ct. Yellow
۱۴: ۱ ۵۰۰ - ۶۰۰ ۹۰۰ - ۱۰۰۰ 14ct. Yellow
۱۶: ۱ ۵۰۰ - ۶۵۰ 950 - ۱۰۵۰ 18ct. Yellow
۱۸: ۱ ۶۰۰ - ۷۰۰ ۱۰۴۰ - ۱۱۴۰ 22ct. Yellow
۱۲: ۱ ۵۸۰ - ۶۸۰ 970 - ۱۰۷۰ 9ct. White
۱۴: ۱ ۶۰۰ - ۷۰۰ 1050 - ۱۱۷۰ 14ct. White
۱۶: ۱ ۶۰۰ - ۷۴۰ 18ct. White